Päätöksiä stadissa / Henkka Nyholm

Guggenheim oli parkkipaikan säilyttäjä

  • Helsingin paraatipaikka parkkipaikkana
    Helsingin paraatipaikka parkkipaikkana
  • Guggenheimin mainos: "On se nätti (parkkis). Mitä sitä taiteella pilaamaan".
    Guggenheimin mainos: "On se nätti (parkkis). Mitä sitä taiteella pilaamaan".

Guggenheim-"museon" (ei omaa kokoelmaa, eli kyseessä oli ennemmin taidehalli) tarina on onnellisesti lopussaan - ainakin asukkaiden ja veronmaksajien näkökulmasta. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 30.11 yöhön jatkuneessa valtuustokokouksessaan hylätä esitetyn "museo"-hankkeen. Guggenheim-säätiö on kertonut hankkeen olleen "viimeinen mahdollisuus" Helsingille.

Suunnittelualue Etelärannassa on ollut varattuna hankkeelle viimeiset kolme vuotta ja alueen käyttötarkoitus ei ole täten muuttunut; alue toimii parkkipaikkana. Helsingin houkuttelevimmaksi paikaksi ja hienoimmaksi osoitteeksikin titutleerattu alue on varattu vielä vuoden loppuun hankkeelle. Jatkoa varaukselle ei tule myöntää missään nimessä.

Paikka on ollut suunnittelun kohteena myös Guggenheim-hankkeen aikana ja ideoita alueen käyttötarkoitukseen haettiin vuonna 2014 'Next Helsinki' -kampanjalla. Guggenheim-prosessi kuitenkin esti kaikkien ehdotettujen ideoiden jatkotyön.

Kyseinen parkkipaikka Etelärannassa ei lähde muuttumaan muuksi, jos Guggenheim-varausta alueelle jatketaan odottaessa "Guggenheim 4:sta". Eikä tällaiselle toimintalogiikalle löydy yhtään perusteita. Guggenheimkin tarttui parkkipaikka-mainostukseen viimeisellä lobbausviikollaan. Väärässä he olivat vain siinä että itse "museo"-hanke on ollut parkkipaikan säilyttäjänä. Asukkaat eivät ole huolineet hanketta missään vaiheessa ja "museon" useat uudelleensyntymiset saattavat olla kaupungin vihatuin poliittinen piirileikki 2000-luvulla.

Aika on jättänyt Guggenheim Helsingin. Asiasta on vedettävä johtopäätökset ja vapautettava alue mulle suunnittelulle. Ehdotuksia siisteistä hankkeista otetaan vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat