Päätöksiä stadissa / Henkka Nyholm

Helsingin yleiskaava on karhunpalvelus tyttöjen harrastuksille

  • Tuomarinkylä on valtakunnallisesti tärkeä rakennettu kulttuuriympäristö
    Tuomarinkylä on valtakunnallisesti tärkeä rakennettu kulttuuriympäristö
  • Koira- ja ratsastuskeskusten sijainti (Google maps ilmakuva)
    Koira- ja ratsastuskeskusten sijainti (Google maps ilmakuva)
  • Yleiskaavan rakentaminen ja kaupungin osoittama paikka koirakeskukselle (keltaisella)
    Yleiskaavan rakentaminen ja kaupungin osoittama paikka koirakeskukselle (keltaisella)

Uuden yleiskaavan kaapatessa alueita nykyisistä viheralueista myös niihin kytkeytyvät harrastus- ja virkistysmahdollisuudet kaventuvat. Yhteensattuma tai ei, jää jalkoihin tyttö- ja naisvaltaiset lajit. Tämä tapahtuu peittelemättömästi Tuomarinkylässä, jossa yleiskaavan rakentaminen kohdistuu koirakeskuksen päälle ja kaventaa alueella sijaitsevaan ratsastuskeskuksen toimintaa. Yleiskaavan vaikutus näyttää jatkavan linjaa jossa tyttöjen suosiossa olevat harrastusmahdollisuudet Helsingissä vaikeutuvat.

Molemmat harrastukset tarvitsevat tietyt puitteet jotka täyttyvät luontevasti alueella, joka on hieman asutuksen ulkopuolella ja jolla on avaraa tilaa. Tuomarinkylän kauniit pellot ovat oiva sijainti toiminnoille. Pellot ovat myös valtakunnallisesti arvokkaat jo pelkästään kulttuuriympäristönä (vrt. liitteenä oleva kartta, Museoviraston RKY-alue) ja esimerkiksi ratsastus ja hevosten laidunta sopii maisemaan kuin nakutettu.

Koirakeskuksen osalta toiminta on vakiintunutta ja keskus palvelee vuosittain lähes 60 000 koiraharrastajaa. Ratsastuskeskuksen kehittäminen tyssäsi seinään yleiskaavan suunnitelmien myötä. Molempien toimintaa on alueella mahdollisuus laajentaa ja niillä on hyvä kehityssuunta valtakunnallisesti, sekä kansainvälisesti, käytetyiksi ja arvostetuiksi harrastus- ja kilpailukeskuksiksi. Useiden näiden alojen yritysten ja jopa Kennelliiton toive on sijaita Helsingissä muun muassa keskusten olemassaolosta johtuen.

Helsingin vastaus on kuitenkin torjuva. Yleiskaavan uusin versio osoittaa koirakeskukselle paikan johon sen toiminnot eivät mahdu ja joka häiritsee liikenteellisesti myös ratsastuskeskusta. Ratsastuskeskuksen reitit kaventuvat ja keskukseen suunnitellut laajennukset tallien ja maneesien osalta eivät toteudu. Valittu linja ei ole kauaskantoista eikä palvele kaupungin asukkaita tai kyseisiä lajeja. Yleiskaavan osoittama asukasmäärien kasvu ei tarkoita toimetonta joukkoa ihmisiä. Jos nykyisten harrastajamäärien osuus säilyy uusien asukkaiden myötä tarkoittaa se tulevaisuuden Helsingissä 7000 uutta hevosharrastajaa. Myös koiramäärä kaupungissa lisääntyy ja samalla myös koiraharrastukset.

Helsingin uutta yleiskaavaa käsitellään kaupunginhallituksessa 17.10 ja asiasta päätettänee lopullisesti kaupunginvaltuustossa 26.10. Lisätietoa asiasta ja yleiskaavan vaikutuksesta alueeseen löytyy osoitteesta www.tuomarinkyla.com/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat