Päätöksiä stadissa / Henkka Nyholm

Luontovastaisella yleiskaavalla on isojen puolueiden tuki

Ensin he sivuuttavat meidät, sitten he nauravat meille, sitten he taistelevat meitä vastaan ja sitten me voitamme. Helsingin Sanomat kirjoitti lauantaina 1.10 Vasemmistoa syytettävän "takinkäännöstä". Syy tähän? Olemme ainoat moottorisahojen tiellä.

Nykyisellään yleiskaavaesitys rakentaisi useille luonto- ja virkistysalueille ympäri kaupunkia. Kokoomus, SDP ja Vihreät eivät halua muuttaa nykyistä ehdotusta. Parhaillaan käsiteltävä uusi yleiskaava on käsiteltävänä kaupunginhallituksessa 17.10. Tämän jälkeen yleiskaava jatkanee kaupunginvaltuustoon päätettäväksi.

Yleiskaavan virkistysalueita ja viherverkkoa verottavasta linjasta ovat lausuneet myös:

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys: Yleiskaavaehdotus toteuttamiskelvoton ja helsinkiläisten kokonaisedun vastainen

”Yleiskaavamateriaalista on vaikea hahmottaa, miten laajasti kaava mahdollistaisi viheralueille rakentamisen. Luonto on joko tahallisesti tai tiedon puutteen takia jätetty kakkosluokan asiaksi. Esimerkiksi luonnonsuojelualueita tai muuten tärkeitä luontoalueita ei ole esitetty varsinaisella, oikeusvaikutteisella kaavakartalla vaan erillisessä liitteessä.”

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys: Helsinki tarvitsee uuden yleiskaavan

”Keskeisin muutoksia vaativa ongelma on kaavassa esitetty merkittävä rakentaminen monille Helsingin tärkeimmistä luonto- ja virkistysalueista. Kaikkein keskeisimmätkin viheralueet, kuten Keskuspuisto ja Helsinki-puisto on tarkoitus ottaa osaksi rakentamisen piiriin. Ongelma koskettaa useita kymmeniä arvokkaita luontokohteita ja samalla useiden kymmenientuhansien helsinkiläisten päivittäin käyttämiä virkistysalueita, eikä sitä voida korjata muutamien kymmenien pikselihehtaarien poistoilla tai uudelleensijoittelulla.”

Aurinkolahti-Seura, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa, Herttoniemi-seura, Laajasalo – Degerö Seura, Koillis Seura, Kontula-Seura, Kulosaarelaiset – Brändöborna, Marjaniemi-Seura, Mellunmäki-seura, Pro Meri-Rastila, Puotila-seura, Roihuvuori-Seura, Santahamina-Seura, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Stansvikin kyläyhdistys, Tammisaloseura – Tammelund Sällskapet, Vartiosaari-seura, Viikki-Seura, Vuosaari-Seura & Östersundom-seura: Itä-Helsingin metsät ja luonnonrannat on säilytettävä

”Itä-Helsingissä on useampia osittain päällekkäisiä vihersormia. Niistä yksi kulkee Laajasalosta Vartiosaaren, Ramsinniemen, Meri-Rastilan metsän, Rastilan kartanon ympäristön ja Mustavuoren kautta Östersundomiin. Toinen etenee Kivinokasta Viikin kautta Kivikkoon ja kolmas on Uutelasta Mustavuoreen suuntautuva vihersormi. Nämä kaikki ovat tärkeitä niin virkistyksellisesti kuin luonnonkin kannalta ja ne tulee säilyttää.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat