Päätöksiä stadissa / Henkka Nyholm

Nyt jos koskaan: Kaisaniemen metroaseman nimi on palautettava!

Olen tehnyt aloitteen Kaisaniemen metroaseman nimen palauttamiseksi (nykyisin Helsingin yliopiston metroasema). Aloitettani käsitellään kaupunginhallituksessa 9.5 ja asia siirtynee päätettäväksi valtuustoon 25.5. Aloitetta on käsitelty aiemmin kolmessa toimessa; HKL:n johtokunnassa, kaupunginsuunnittelulautakunnassa ja nimistötoimikunnassa.

Mielestäni nykyinen tilanne on huono. Ongelmallisinta oli kuitenkin aiempi käsittely missä päätös nimen muuttamisesta tehtiin. Päätös unohti turvallisuuden, käyttömukavuuden ja toi esiin ongelmallisuuden brändinimien käytöstä. Lisäksi muutoksella oli hintalappu. Ymmärrän että myös nimen palauttaminen maksaa. Olen kuitenkin sitä mieltä että huonoilla päätöksillä on hintansa. Huono päätös tulee hieman sattua, jottei se toistu ja asiasta oppisi. Samalla päätösten korjaamisen hintalappu on ensimmäisen huonon päätöksen syytä. Päätökset on siksi punnittava huolella, toisin kuin mitä tehtiin muuttaessa metroaseman nimi.
 

Turvallisuus.
Nykyinen nimi on hirveä turvallisuusnäkökulmasta. Esitettäessä Helsingin yliopisto -nimeä pelastustoimi ärähtikin, mutta kuuroille korville. Nimien turvallisuusnäkökulman voi testata Nyholm-menetelmällä, joka perustuu siihen mikä on pienin määrä informaatiota joka osoittaa pelastustoimen oikeaan suuntaan. Vertaillessa hätäpuhelua Kaisaniemen metroasemalta ja Helsingin yliopiston metroasemalta asia tulee järkyttävän selväksi. Jos hätäpuhelu katkeaa ensimmäisen tai toisen sanan jälkeen on pelastustoimi vielä täysin tietämätön, jos aseman nimi on Helsingin yliopisto. Sillä tiedolla on Helsinki koluttava läpi Viikistä Meilahteen.

Aloitteeseeni vastattiin täsmälleen kuten olisi tullut vastata muuttaessa nimeä Helsingin yliopistoksi; "Perusteettomat nimenmuutokset aiheuttavat haittaa ja merkittäviä kustannuksia monelle eri taholle sekä uhkaavat pelastusturvallisuutta".

Aseman nimen palauttaminen on pelastusturvallisuuden arvostamista. Kukaan ei halua, vieläpä helposti estettävissä olevaa, tapaturmaa kontolleen.
 

375 vuotta.
Aseman nimenmuutosta on argumentoitu Helsingin yliopiston juhlavuodella, jolloin "Helsingin" yliopisto "täytti 375 vuotta". Historiansa tunteville on käsite Helsingin yliopistosta yli 350 vuotiaana oikeutetusti hyvin epäilyksenalainen. Epäily on pitävä sillä nykyinen Helsingin yliopisto perustettiin TURKUUN. Juhlavuotena "Helsingin" yliopisto oli ollut kaupungissamme vasta puolet väittämästään ajasta. Samalla aikaisemman Kaisaniemi -nimen takana oleva historiallinen henkilö Catharina "Cajsa" Wahllund oli toiminut Helsingissä jo vuosikymmenen. Cajsa oli paitsi edistyksellinen yrittäjä myös opiskelijoiden vapunvieton hengetär, jota ilman nykyiset vappukarkelot näyttäisivät tyystin erilaisilta. Vuonna 1839 Cajsa perusti Helsingin vanhimman edelleen toimivan ravintolan, ravintola Kaisaniemen.

Historiallisesta näkökulmasta Kaisaniemen nimenmuutos antoi 187 vuotta kaupungissa toimineelle yliopistolle metroaseman, samalla kun se vei nimen asemalta joka kantoi historiallisen naisyrittäjän muistoa. Päätös muuttaa nimi oli arvovalinta, joka henkii nykyistä asenneilmapiiriä.
 

Otollinen hetki.
Nimen palauttamisen aika on nyt. Helsingin yliopiston juhlavuosi on juhlittu ja tuleva Länsimetro pakottaa päivittämään koko metroradan kyltityksen ja esitteet.


Muut syyt.

Enemmistö vieroksuu tai vihaa nimeä. Syystäkin. Nimi on ihmisiä poissulkeva ja harhaanjohtava Helsingin Yliopiston levittäydyttyä ympäri kaupunkia. Kysyin kuukausi sitten gallupissa 'Mikä Hakaniemen ja Rautatientorin välisen metroaseman nimi tulee olla?' ja murskaava enemmistö, 95% (vastaajia kokonaisuudessa 336), oli Kaisaniemen metroaseman puolella.

Numerot eivät valehtele. Mieltäni voi yrittää muuttaa, jos ihmiset todella ovat kyseisen muutoksen puolella. Kysely on vielä avoinna ja kiitän kaikkia siihen jo vastanneita! Tästä vastaamaan.


- Henkka Nyholm, kaupunginhallituksen varajäsen ja varavaltuutettu. Yleisten töiden lautakunnan varapuheenjohtaja.


ps. Nimistötoimikunta vastasi aloitteeseeni muun muassa näin (vaikka vastustavat sitä):

"Nimistötoimikunta käsitteli (Helsingin yliopisto) aloitetta 4.4.2012 eikä puoltanut nimenmuutosta. Nimistötoimikunta viittaa 4.4.2012 antamaansa lausuntoon ja sen perusteluihin, joissa todetaan muun muassa, että metroaseman nimi Kaisaniemi–Kajsaniemi oli vakiintunut ja ottanut paikkansa helsinkiläisessä nimimaisemassa. Nimistötoimikunnan lausunnon mukaan Kaisaniemen metroaseman nimi oli hyvin paikallistuva, sillä asemalla on useita sisäänkäyntejä nyt Kaisaniemenä tunnetulla alueella. Helsingin kaupungin nimistönsuunnittelussa noudatettavan periaatteen mukaan käytössä olevia nimiä ei muuteta ilman erityistä, painavaa syytä. Tällaisia Kaisaniemen metroaseman nimenmuutokseen pakottavia syitä ei ollut ilmennyt."

"Kaisaniemi toimi metroaseman nimenä vuosina 1995–2014 ja soveltui paikkaan erittäin hyvin, sillä metroaseman nimi tukeutui ympäröivän kulmakunnan nimistöön ja oli siten helposti myös ulkopaikkakuntalaisten ja satunnaisten metron käyttäjien paikannettavissa. Nimistötoimikunnan mielestä Kaisaniemen metroaseman nimenmuutos Helsingin yliopiston metroasemaksi ei ollut perusteltu, ja nimistötoimikunta toivoo, etteivät tämänkaltaiset nimenmuutokset jatkossa yleisty."

Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin: 
* 22.4.2012 - "Kaisaniemen metroaseman nimenryöstö"
* 17.4.2012 - "5 syytä miksi Kaisaniemi tulisi olla Kaisaniemi eikä Helsingin yliopisto"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat