Päätöksiä stadissa / Henkka Nyholm

Reilut markkinat tarvitsevat viheliäiden verta

  • Reilut markkinat tarvitsevat viheliäiden verta

Toimiva markkinatalous on riippuvainen ajantasaisista ja vahvoista säännöistä, joita tulee valvoa tehokkaasti. Tehokas valvonta tarkoittaa samalla nopeaa ja vaikuttavaa sääntöjen rikkojien toiminnan estämistä ja väärinkäytön saattamista mahdollisimman nopeasti loppuun.

Yksi kyseenlainen yritys on Suomen Sänkytukku, joka on surullisen kuuluisan Suomi Soffan jatkaja. Aiemmin olen ollut joukkokanteessa Suomi Soffan väärinkäytöksistä markkinoinnin saralla. Suomi Soffa ei kuitenkaan kaatunut silloin joukkokanteeseen, vaan velkojen aiheuttamaan konkurssiin. Suomi Soffan väärinkäytösten historiaan voi tutustua täältä ja täältä sekä täältä. Myös Sänkytukku on kerännyt oman painonsa verran syytöksiä vilpillisestä toiminnasta, niihin tästä ja tästä sekä tästä.

Yritys on, ainakin Helsingissä, aloittanut vuoden alusta aggressiivisen mainoskampanjan, joka on ollut pitkäkestoinen ja kieleltään kuluttajia hämäävä. Markkinointi on tapahtunut ainakin Metro-lehdessä mahdollisesti jopa joka viikko. Itse olen keräännyt vuoden alusta (ja tiedän useamman mainosilmoituksen jääneen väliin) yhdeksän mainosilmoitusta, jotka ovat ilmoittaneet vähintään seitsemän päivän pituisista alennusmyynneistä. Pelkästään minun keräämäni mainokset kertovat yrityksen markkinoineen tämän vuoden 15 viikosta ainakin yhdeksässä. Tämä ei vielä riko sääntöä pitkäaikaisista alennusmyyntimainostuksesta, joka on kolme kuukautta (90 päivää & max 2 kuukautta yhteen menoon) vuodessa. Yrityksen valitsema toimintatapa kuitenkin herättää kysymyksiä kun yrityksellä on enää 27 päivää käytettävänä loppuvuodelle. Tämä oudoksuttaa koska se tarkoittaa Suomen Sänkytukulle poisjääntiä markkinoilla vakiintuneiden aleaikojen aikaan, jolloin myös suurin osa kuluttajista on liikkeellä. Toivon todella, että ennusmerkit eivät merkitse toisintaa Suomi Soffan mainosrikkomuksista ja että Sänkytukku tekisi ryhtiliikkeen ja noudattaisi sääntöjä.

Markkinoinnin säännöt ovat olemassa hyvästä syystä. Aleaikoja on tarpeellista rajoittaa, jotta yritykset eivät hämäisi kuluttajia ”mukamas alennetuilla hinnoilla”, jotka kuitenkin ovat yrityksen tavalliset hinnat. Jokainen sääntöjä väärinkäyttävä yritys on paitsi kuluttajien vihollinen, myös sääntöjä seuraavien hyvien yritysten vihollisia. Mätäpaiseet on siksi haravoitava mahdollisimman tehokkaasti pois. Säännöistä piittaamattomat yritykset syövät pois luottamusta markkinoihin ja luovat synkän tulevaisuuden taloudelle. Ilman sääntöjä markkinoilla on voittajana aina ahnein yrittäjä ja kieroitunein markkinamalli.

Suomen Sänkytukku on vielä kaidalla puolella alennusmyyntiajoissa, mutta sen markkinointikieli on harhaanjohtavaa ja viheliäisyyttä on nähtävissä peittämällä aleaikoja loppuunmyynteinä. Paitsi että suurin osa yrityksen tuotteista on vuonna 2016 ollut ”alennettuja” kauppojensa ”tavallisista hinnoista”, on annettu mainoksissa ymmärtää näiden hintojen olevan poikkeustapauksia (kuten aleiden tarkoitus on) ja ajallisesti erittäin rajallisia.

Itselläni on mainokset alennetuista hinnoista ajalta 
12.—18.1, 26.1—1.2, 9.—15.2, 16.—22.2,

8.—14.3, 15.—21.3, 22.—28.3, 29.3—4.4, 12.—18.4. 

Näistä ilmoitus 9.—15.2 mainitsi ”sänkyvaraston rajun tyhjennyksen” olevan voimassa ”vain seitsemän päivää”. Tätä kuitenkin seurasi ilmoitus päivämäärille 16.—22.2, jossa mainittiin samaisen varaston tyhjennyksen kestävän ”viimeiset seitsemän päivää”. Sanomatta on selvää että markkinointi jatkui, ja 8.—14.3 oli tyhjennystä vielä ”viimeiset seitsemän päivää” jäljellä.

Markkinointi on tältä osin ollut kuluttajia hämäävää ja tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on Suomessa se viranomainen joka seuraa muun muassa yritysten menettelyä markkinoinnissa. Virasto toteaakin että ”pitkään jatkunut alennusmyynti merkitsee alennettujen hintojen muuttumista kauppapaikan pysyviksi hinnoiksi, joten alennushintailmoittelu ei voi olla jatkuvaa”.

Toivonkin useamman ihmisen seuraavan Suomen Sänkytukun ja muiden samankaltaisten yritysten toimintaa ja tekevän väärinkäytöksistä kantelun Kuluttaja-asiahenkilölle. Näin olen toiminut aiemmin Suomi Soffan kanssa ja tänään myös Suomen Sänkytukun kanssa.

Yrityksen toimintatapa on ajateltu ja pitkästi suunniteltu. Yrityksen oikea hintataso on hämärtynyt ja eettinen puoli elinkeinotoiminnassaan hakusessa. Kertovaa markkinoiden omavalvonnasta on se että vaikka yritykset toimivat epäeettisesti voivat ne omissa ympäristöissään olla arvostettuja ja saada tunnustusta tuloksestaan. Esimerkiksi Suomen Sänkytukku on saanut viime vuonna Kauppalehden 'Menestyjäyritys' -tunnustuksen.

Ei anneta yritysten markkinoinnin viedä meitä kuin pässejä. Kuluttajansuoja ja -etu vaatii toimia väärinkäytösten edessä. Roistot pois markkinoilta.


---------------------
*Päivitys: 19.4 oli jälleen mainos Metro-lehdessä (jossa 7 päivän "ale").

*Päivitys: 23.4 oli Helsingin Sanomissa alemainos (ale 23.-27.4)

*Päivitys: 26.4 oli mainos Metro-lehdessä (ale 26.4-2.5, 1.5 kiinni)

*Päivitys: 3.5 oli mainos Metro-lehdessä (ale 3.5-7.5, "viimeiset 5 päivää")

*Päivitys: 10.5 oli mainos Metro-lehdessä (ale 10.5-16.5)

*Päivitys: 17.5 oli mainos Metro-lehdessä (ale 17.5-22.5 "viimeiset 6 päivää")

*Päivitys: 24.5 oli mainos Metro-lehdessä (ale 24.5-27.5 "viimeiset 4 päivää")

*Päivitys: 31.5 oli mainos Metro-lehdessä (ale 31.5-7.6)

*Päivitys: 7.6 oli mainos Metro-lehdessä (ale 7.6-13.6)

*Päivitys: 14.6 oli mainos Metro-lehdessä (ale 14.6-20.6)

*Päivitys: 21.6 oli mainos Metro-lehdessä (ale 21.6-28.6 "viimeiset 5 päivää")

*Päivitys 12.7 oli mainos Helsingin Sanomissa (ale 12.7-16.7)

*Päivitys 9.8 oli mainos Metro-lehdessä (ale 9.8-14.8)

*Päivitys 15.9 oli mainos Helsingin Sanomissa (ale 15.9-18.9)

*Päivitys 20.9 oli mainos Metro-lehdessä (ale 20.9-25.9)

*Päivitys 4.10 oli mainos Metro-lehdessä (ale 4.10-10.10 "viimeiset 7 päivää")

*Päivitys 9.10 oli mainos Helsingin Sanomissa (ale 9.10-12.10 "viimeiset 4 päivää")

*Päivitys 11.10 oli mainos Metro-lehdessä (ale 11.10-15.10 "viimeiset 5 päivää")

*Päivitys 18.10 oli mainos Metro-lehdessä (ale 18.10-22.10 "viimeiset 5 päivää")

*Päivitys 1.11 oli mainos Metro-lehdessä (ale 1.11-6.11), huom. ovat muuttaneet kiinteistössään "yläkertaan"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat