Päätöksiä stadissa / Henkka Nyholm

Terassiboikotti vailla pohjaa?

Työnantajien etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut - MaRa on jälleen sotapolulla Helsingissä. Järjestö on tullut aikaisemmin tutuksi muun muassa vastustaessaan koulujen ylijäämälounaita ja tupakointikieltoa baareissa sekä seistessään Guggenheimin museohankkeen takana.

 

Nyt MaRa kannustaa jäsenyrityksiään terassiboikottiin Helsingin kaupungin "mielivaltaisten” ohjeiden ja suositusten takia.

 

Kalabaliikki aiheen ympäriltä on syntynyt mielestäni kahdesta eri asiasta: ensimmäinen on terassivuokrien nosto ja toisena ärtymystä nostattava suomalainen yli-innokkuus sääntöihin, joka nähdään mielestäni hieman liian tunteekkaasti taustapiruna myös terassiohjeille.

 

Olen näistä molemmista tietyllä tavalla vastuussa yhdessä lautakuntani kanssa. Olin päättämässä terassivuokrien nostosta sekä hyväksymässä rakennusviraston terassiohjeita.

 

Terassihinnoista päätettäessä vertailin muiden kaupunkien terassimaksuja ja minusta korotus oli mahdollinen. Helsingin terassivuokra (4,14€/m2/kk) oli alle Kuopion (4,40€/m2/kk) ja mielestäni hintaa pystyi nostamaan Lahden (8€/m2/kk) ja Joensuun (10,55€/m2/kk) vastaaviin. Näin painotin päätöksessä kaupunkilaisten saatavia, jotka nousisivat reippaasti yli puoleen miljoonaan euroon vuodessa.

 

Entä mistä terassiohjeissa on kyse? Yksinkertaisesti ajatus on yritysmyönteisenä kaupunkina auttaa yrittäjiä terassien pystyttämisessä. Halusimme helpottaa yrittäjien tuskaa ja koota vastaukset kaikkiin terassiaiheisiin kysymyksiin yhteen paikkaan.

 

Ohjeiden punainen lanka ei siis ole ollut keksiä viraston puolelta uusia säädöksiä terassiyrittäjille vaan todellakin koota yhteen ohjeet ja suositukset, jotka liittyvät terasseihin. Tämä koonti tuotti ohjeet, joihin ovat meidän lisäksi "tuottaneet sisältöä" kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvalvontavirasto, ympäristökeskus, pelastusalaitos, kaupunkikuvaneuvottelukunta ja esteettömyystyöryhmä.

 

Olen itse oudossa tilanteessa joutuessani hieman puolustelemaan monilta osin järkyttävää suomalaista sääntöhelvettiä. Julkisen, meidän yhdessä omistaman tilan käytön säänteleminen on kuitenkin enemmän kuin tarpeellista juuri mainostamisen sekä helpon ja turvallisen liikkumisen osalta.

 

Nostan tässä myös esiin tulleen maininnan terassikalusteiden uusimisesta. Nyt yrittäjät ovat saaneet joko ilmaiseksi tai huokeaan hintaan terassikalusteita kaljayhtiöiltä, yhtiöiden näin edistäessään mainontaansa halvimmalla mahdollisella tavalla.

 

Miellän, että kaljakuvien sirottelu kaikkialle ei tule jäämään alkuahdistuksen jälkeen kaivatuksi piirteeksi kaupungissa. Ymmärrän, että tässä liikkuu paljon euroja kädestä toiseen, mutta kenenkään toimeentulon turvaaminen ei riipu tästä. Tilanne muistuttaa etäisesti keskustelua tupakointikiellosta baareissa, jossa alun itku ja poru muuttui melko nopeasti ja uusi muutos löysi tiensä kaikkien sydämiin.

 

Terassikalusteet täytyykin mieltää ravintolatoiminnan investoinneiksi, jotka ovat samalla tavalla verovähennyskelvollisia arvolisäverojensa suhteen kuin mikä tahansa muu liiketoimintaan liittyvä. Toivon samalla, että ”uusi tilanne” (ollut voimassa vähintään 3 vuotta) johtaa siihen, että ravintolat löytäisivät uutta ilmettä ja konseptia. Jotain, joka poikkeaisi nykyisestä tilanteesta, jossa jokaisen kuppilan teema ja ulkoinen mainostus on ollut, hieman kärjistettynä, kehno suomalainen lager.

 

MaRa:n toimet lietsoa terassiboikottiin voi päättyä erittäin huonosti, koska liikkumavara päätöksissä on hyvin pieni. Terasseissa on kuitenkin kyse isoista tuloista ravintoloitsijoille. Nyt MaRa:n kampanjan takia monet punnitsevat, tekevätkö uutta terassisopimusta. Terassien aukiolo koskettaa myös osaa ravintola-alan työpaikoista, jotka ovat sidoksissa ravintoloiden lisäalueisiin terassien muodossa. Pelissä on rutkasti menetettävää ja epäilen hieman MaRa:n tavoitteita kaikessa tässä. Paljon kyllä tulee mediaosumia järjestölle, mutta riittääkö rahkeet johonkin rakentavaan lopputulokseen? Rakennusvirasto ehti jo korjata järjestön esiin nostamaa kritiikkiä ja kokonaisia väärinymmärryksiä.

 

Olisi myös toivottavaa, että terassisopimuksia tehtäisiin tasaisesti läpi kevään eikä suuria pullonkauloja syntyisi esimerkiksi ensimmäisten lämpimien kevätviikonloppujen kylkeen.

 

Vielä loppuun terassiohjeiden ja -hintojen uusien päätösten plussat:

*Estettömyys paranee (vaatimus 150cm kulkuvälistä kaduilla.)

*”Alkoholimainontaa rajoitetaan”

*Hinnoittelussa erotetaan kävelykeskusta ja lähiöt, jossa ei ole ehkä yhtä vilkasta.

*Pienyrittäjien suosimat suoraan liikkeestä sijoittuvat pienet terassit muuttuvat maksuttomiksi

 

Rakennusvirastolle ruusuja yrityksestä olla asiassa rauhallinen ja välittävä. Virkamiehet ovat tässä toimineet esimerkillisesti. Kiitos myös Helsingin Sanomille ja Metro -lehdelle pienistä ymmärryksen hiukkasista.

 

MaRa:lle jälleen risuja.

 

"Tää on likasta mielikuvakamppailua".

Ugh.

Henrik Nyholm

Yleisten töiden lautakunnan varapuheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat